NY KUND: Kungliga Operan, där vi kommer att arbeta med utvalda projekt framöver.
Vårt första uppdrag blir urpremiären av "Den långa långa resan", en samtidsaktuell opera baserad på Rose Lagercrantz barnbok med samma namn. Berättelsen är inspirerad av tecknaren Ilon Wiklands liv och flykt från Estland under andra världskriget. "I en tid då tv och tidningar fylls av barn dödade i krig eller under sin flykt att undkomma krig måste vi berätta historier om barns utsatthet och maktlöshet ur barnens perspektiv. Ilons långa resa för att få växa upp i trygghet görs av barn varje dag", säger Anna Karinsdotter, konstnärlig chef för Unga på Operan. "Jag vill med vår opera visa fram en berättelse där sorg, ensamhet och trauma kan finna ljus, hopp och livsglädje via konsten." Föreställningen har urpremiär den 6 maj och spelas till och med den 29 maj.
Ilon Wikland är en av våra mest älskade illustratörer, främst känd för teckningarna i Astrid Lindgrens böcker. Den långa långa resan är en drabbande berättelse om flykt och framtidshopp, inspirerad av Wiklands liv:
I landet råder oro. Ilon och hennes hund flyttar till farmor som bor i en liten stad vid havet. Kriget bryter ut och hon måste fly landet ensam. Väskan packas och hon hamnar på en båt och en resa över ett stormigt hav. Utmattad kommer hon till Sverige, tryggheten och sin färgstarka faster. I kriget fick Ilon lämna sina kritor men nu kommer färgerna och tecknandet tillbaka.
Den långa långa resan är regisserad av Ellen Lamm, som tidigare regisserat Vad är pengar? och Det blåser på månen på Dramaten. Librettot är skrivet av Unga på Operans dramaturg Sigrid Herrault och musiken av Johan Ramström. Den snillrika scenografin är skapad av scenografen Sören Brunes. Då han tyvärr gick bort under arbetets gång, färdigställs arbetet av Marika Feinsilber.
– Sören ville tidigt få in känslan av skog i scenografin. Skogen som symbol för det stora och hotfulla, men också som en plats att hämta kraft ifrån. Han gestaltade skogen i formen av jättelika pennor, som arrangeras för att skapa nya rum i rummet, säger regissör Ellen Lamm.
Kungliga Operans verksamhet Unga på Operan har som uppgift att ta fram verk ur barns perspektiv. Att producera angelägna föreställningar för barn och unga samt göra det möjligt för barn och unga att utöva kultur är ett av Operans viktigaste uppdrag. I över 10 år har Unga på Operan skapat förutsättningar för ung kultur.
Genom att sätta upp verk som Den långa långa resan – en klassisk berättelse som berör ett barns upplevelse av flykt och uppbrott – belyser Operan ett ständigt aktuellt ämne och skapar också ett viktigt samtalsunderlag för barns frågor. Föreställningen vill också gestalta konstens obönhörliga kraft att läka.
Den långa långa resan riktar sig till barn mellan 7 och 9 år.
MEDVERKANDE:
I rollerna
Ilon – Sanna Gibbs
Sammeli – Linus Flogell
Farmor – Ingrid Tobiasson
Elsa/faster – Ulrika Skarby
Kusken/soldat 1/kaptenen – Erik Rosenius*
Peter/soldat 2/hjälparbetaren – William Davis Lind*
*Praktikant Operahögskolan
Musik
Johan Ramström
Text
Sigrid Herrault
Regi
Ellen Lamm
Scenografi
Sören Brunes
Scenografiskt genomförande
Marika Feinsilber
Kostym
Lena Lindgren
Ljus
Karl Svensson
Kapellmästare
Anna Christensson
Musiker ur Kungliga Hovkapellet.
Mer om Unga på Operan:
Varje säsong skapar Unga på Operan opera- och dansföreställningar för barn och unga. Utöver angelägna föreställningar öppnar de också upp dörrarna till Operahuset med barnlördagar och lovaktiviteter. Aktiviteterna varierar från visningar och kostymprovningar till miniföreställningar och konserter.
Unga på Operan jobbar också aktivt mot skolor och deras pedagogiska verksamhet erbjuder både kortare och längre projekt, bland annat inom ramen för Skapande skola. De ordnar skolbesök i Operahuset, har workshops på skolor, bjuder in till lärarkvällar samt har särskilda föreställningar för skolklasser.
http://www.operan.se/unga/
Anna Karinsdotter, konstnärlig chef för Unga på Operan, med del ur scenografin.
Fotograf: Sara Strandlund